Mi is az a márvány?

A kőburkolatok választása is maga egy kérdés, hiszen nehéz elképzelni fogyasztói szemmel, mitől is természetes egy kő. Igyekszünk megválaszolni, hogy mi is az a márvány?

Mi is az a márvány? Mire használható?

Mire is alkalmazható a márvány, padló- vagy falburkolatként, beltérben vagy kültéri burkolatként? Egyáltalán miért is válasszanak természetes követ a burkolatokhoz? Ezek azok a kérdések, amik felmerülnek a természetes kőburkolatokat nézegetve.

Lássuk a válaszokat…

A márvány kialakulásának és a fogalmának nagyon pontos levezetése a wikipédián összekattintgatható, de lássuk azokat, ami nekünk fontosak lehetnek.

A márvány, nem más, mint egy speciális mészkő. Na jó, ez így nem teljesen igaz. De a márvány hosszú idő alatt, különleges körülmények között, a Föld mélyében, nagy nyomás alatt, igen magas hőmérsékleten mészkőből kristályosodik ki, majd a kőzetlemezek mozgásainak hatására kerül a felszínre. A márvány kalcitból és dolomitból álló metamorf kőzet, amelynek karbonátásvány-tartalma az 50%-ot meghaladja. A tiszta márvány több mint 95% karbonátásványt (kalcitot) tartalmaz. A szilikátos márványban a karbonátásvány-tartalom 50-95%. A szerkezetéből fakadóan kristályosan szemcsés, tömörebb, mint a mészkőé. Színe a különböző szennyeződések szerint változik. Leggyakoribb a vas-oxid és a mangán-oxid okozta elszíneződés. Létezik vörös, szürke, fehér, carrarai és még számos gazdag színben fellelhető, felülete polírozva gyönyörűen csillogó. A frissen tört márványlapokon a szemcsék erősen fénylenek, innen kapta a kő a marmarein ‘fényleni’ görög szóból a nevét. Azonban megoszlanak a kutatók között a nézetek, mert van aki a marmaros „jelölt kő” elnevezésre vezetik vissza.

Használata régen …

Az ókori idők óta használják templomok és paloták építésére, díszítésére. A hófehér, apró és finom szemű a szobor-márvány Olaszországban, Pisa és Genova között Carrara mellett fordul elő és belőle faragták és faragják ma is a legremekebb szobor-műveket. De a világ hét csodájában szereplő létesítmények építésekor is főleg a márványt használták. A görögök és a rómaiak sok esetben az épületek falait, oszlop sorait márványból készítették. Az építészeti stílusok jöttek, mentek évszázadokon át, de burkolatként szívesen használják mind a mai napig. A márvány azért foglal el évszázadok óta különleges helyet a természetes kövek között, mert kedvező tulajdonságai mellett esztétikus a megjelenése, olyan klasszikus alapanyag, ami egyszerűen soha sem megy ki a divatból.

Használata most …

A márvány erőt és eleganciát sugároz, olyan természetes kőzet, ami ellenállósága dacára könnyen alakítható, faragható, sokrétűen felhasználható anyag. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően padló- és falburkolatnak felhasználva a belső tereknek egyedülálló, exkluzív megjelenést biztosít. Készülhet márványból mosdópult, bárpult, lépcső, ablakpárkány, homlokzati burkolat, padlólap, asztallap vagy akár kandallóburkolat is.

Az egyik legmodernebb fehér márvány diadalív Londonban látható, a Buckingham-palota díszudvarának bejárataként.

A megjelenésnek sajnos ‘ára’ van, mert a márvány burkolat rendszeres gondozást igényel. A márványt óvni kell mindennemű savas anyagtól, így különösen savas tisztítószerektől, mindennemű alkoholtól, gyümölcslevektől. A polírozott csillogó fényt a semleges vegyszerek használatával és használattól függően 1-3 évente történő gépi polírozással lehet folyamatosan ragyogó állapotban tartani.

Természetesen építészeti megoldásoknál nem ugyanaz a megjelenési szempont, de azok karbantartása is kiemelt fontosságú.

Kapcsolódó termék

Márvány

A márvány erőt és eleganciát sugároz, olyan természetes kőzet, ami ellenállósága dacára könnyen alakítható, faragható, sokrétűen felhasználható anyag.

Legújabb cikkeink

Mi is az a gránit?

Mire is alkalmazható a gránit padló vagy falburkolatként beltérben vagy kültéri burkolatként Egyáltalán miért is

Mi is az a mészkő?

Mire is alkalmazható a mészkő padló vagy falburkolatként beltérben vagy kültéri burkolatként Egyáltalán miért is