Travertin

Termékeink között szereplő mészkőről már írtunk, de most nézzük meg pontosan hogy mi is az a travertin?

Travertin, azaz édesvízi mészkő

Mint a család többi tagja, travertin is egyásványos, üledékes kőzet,. amiben jellemzően más, hogy édesvízből kalcium-karbonát kicsapódása során keletkezik hévíz forrásnál vagy mészkő barlangokban, amelynek alkotó eleme legalább 90%-a kalcit vagy aragonit. A fennmaradó rész főleg más karbonátásvány, kvarc vagy kova, agyag és szerves anyag alkotja. Viszonylag rideg, merev, szilárd és állékony kőzet. Magyarország hegyvidékein sok helyen fordulnak elő különböző korú mészkövek a felszínen, felszín alatti elterjedésük pedig még jelentősebb.

Mivel a travertin élettartama (csak visszagondolva a mészkőről szóló cikkünkre) hosszú, így a tervezésnél is a hosszú távú befektetést kell mérlegelnie. Kialakítását és felületképzését tekintve a travertin burkolat csúszásmentes, azaz biztonságosan alkalmazható vizes helyiségekben (fürdőszoba, medence …), vagy éppen a polirozásnak köszönhetően beltéri burkolatként vagy akár konyhapultként. Kevés karbantartást igényel ls hosszabb távon megfizethetőbb, mivel valószínűleg soha többé nem kell újabb burkolatokra költenie.

Az építészeti felhasználású mészkövek közül a köztudatban legelterjedtebbek és legismertebbek: a sóskúti, a Fertő tó melletti fertőrákosi, a budakalászi és a süttői mészkő. A tardosi bányából származó, hússzínű mészkövet “magyar márvány” névvel is illetik. Mi a süttői kővel azonos minőségű és tulajdonságokkal rendelkező török mészkövet is használjuk.

Típusaink

A kő feldolgozása közben különböző felületi kialakításokat végzünk el, aminek a végeredménye olyan egyenletes felület, ami a felhasználáshoz a legtökéletesebb választás.. Ha például egy helyiségben sok a természetes fény, és a csillogás mentesség a cél, a csillogást, tükröződést okozó elemeket eltávolítjuk, így matt (csiszolatlan) felület alakul ki, mely kevésbé tükröződik, és nincsenek rajta dudorok.

  • Matt és tömített – a tökéletlenségeket és a pórusokat kitöltjük, csiszolás után matt marad a felület.
  • Matt és tömítettlen – a tökéletlenségeket és lyukacsokat (pórusokat) betöltetlenül hagyjuk, csiszolás után matt marad a felület, rusztikusabb érzést ad, különösen a kültéri alkalmazásokban.
  • Fényes – tükörszerű kivitelezés mely magas fényű felületet hoz létre.
  • Sprengelt – Pattintott élképzésű – a kő természetes megjelenését, régies kinézetet kialkítő eljárás. kültéri felhasználásra, például a terasz, kerti ut, dekoratív külső falfelület, medence …
  • Roppantott – speciális kisméretű természetes megjelenésű kő, kültéri és beltéri felhasználásra, dekoratív falfelülethez …
  • Koptatott – ez az eljárás egy antik, durva megjelenést biztosít. Kemény műanyag vagy fém kefék segítségével érjük el a végleges formát.

Kapcsolódó termék

Mészkő burkolóanyagok

Nézzük meg, hogy mit is takar a sokat hallott kifejezés, a “travertin”, amivel biztosan találkozott amikor gres vagy kőlapokat nézegetett a tervezett lakásfelújításhoz.

Kapcsolódó információk

Mi is az a gránit?

Mire is alkalmazható a gránit, padló- vagy falburkolatként, beltérben vagy kültéri burkolatként? Egyáltalán miért is válasszanak természetes követ a burkolatokhoz? Ezek azok a kérdések, amik felmerülnek a természetes kőburkolatokat nézegetve.

Legújabb cikkeink

Mi is az a márvány?

Mire is alkalmazható a márvány padló vagy falburkolatként beltérben vagy kültéri burkolatként Egyáltalán miért is

Mi is az a mészkő?

Mire is alkalmazható a mészkő padló vagy falburkolatként beltérben vagy kültéri burkolatként Egyáltalán miért is