Mi is az a mészkő?

Gyakran visszatérő kérdés, mert a természetes kő választása is maga egy kérdés. Nehéz elképzelni fogyasztói szemmel. Igyekszünk megválaszolni, hogy mi is az a mészkő?

Mi is az a mészkő? Mire használható?

Mire is alkalmazható a mészkő, padló- vagy falburkolatként, beltérben vagy kültéri burkolatként? Egyáltalán miért is válasszanak természetes követ a burkolatokhoz? Ezek azok a kérdések, amik felmerülnek a természetes kőburkolatokat nézegetve.

Lássuk a válaszokat…

Magának a mészkő kialakulásának és a fogalmának nagyon pontos levezetése a wikipédián összekattintgatható, de lássuk azokat, ami nekünk fontosak lehetnek. 

A mészkő jellemzően üledékes kőzet, aminek az összetétele a földtörténet fejlődése során a karbonátos kőzetek lepusztulásából származtatható kalcit. Természetesen, nem egy marék homok formájában, hisz elketyegett pár ezer (milllió) év, és ez a lerakódott meszes üledék vastagsága napjainkban elérheti a több száz, vagy méginkább ezer métert is. Létezik “puha” mészkő, ami porózus jellegű tengeri üledékes kőzet, úgynevezett “bányanedvesen” még könnyen faragható, illetve az általunk is forgalmazott „kemény” (fagyálló) mészkő. Hazánkban is találhatóak bányák, ezek közül a legismertebbek: Süttő, Tardosbánya és nem utolsó sorban Budakalász.

Travertin

Mit is takar a sokat hallott kifejezés, a “travertin”, amivel biztosan találkozott amikor gres vagy kőlapokat nézegetett a tervezett lakásfelújításhoz. És szintén alap megközelítése a dolognak, hogy minden travertin mészkő, de nem minden mészkő travertin. A mészkő ezen formája édesvízi kalcium-karbonát kicsapódása során keletkező forrás kőzet. Erre a kicsapódott mészkőre mohák és algák telepedtek, melyekre további mészkő csapódott le. A folyamat ismétlődésének köszönhetően, illetve a rétegek kialakulása között lejátszódó kémiai folyamatokkal alakult ki a jellegzetes “lyukacsos” és árnyalatos mintázatát.

A színezetét üledékes kőzet lévén a “szennyeződés” jellege befolyásolja. Itt nem kell másra gondolni, mint a származási hely, forrás milyen közeli ásványi anyagokat is hordozott magával, talán a legjobban elképzelhető ilyen anyag a vas-oxid. De természetesen egyéb másik ásványi anyag is befolyásolja a színt és a mintázatot, így megtalálható világos mogyorótól a mahagónin át a vöröses árnyalatig minden. És ami még a rajzolatát meghatározza, hogy a tömböt “szálirányba” vagy arra merőlegesen vágják.

Használata régen …

Az ókori idők óta használják templomok és paloták építésére. És ennek a lenyomatát csodáljuk műemlékként és bár biztosan sosem gondolunk bele, de ennek a kőnek egy darabkáját biztosan ott őrizzük a lakásban valamelyik nyaralásunk emlékdobozában.
Belegondolt már abba, hogy a római Colosseum is ugyanabból az anyagból készült, mint a Parlament?

A mészkő egy nagyon gyakori építőelem volt és természetesen nem csak az építészet, hanem a szobrászat is gyakran használta ezt az anyagot. De nem csak az ókor tündökölt ebben a természetes megjelenésben, hanem a középkori műemlékek, kastélyok, katedrálisok is. Az elmúlt évszázadokban is nagyon nagy szerepet kapott ez az anyag, bankok, könyvtárak, monumentálisabb épületek, irodaházak építőanyagaként, vagy éppen homlokzati burkolataként.

Használata most …

A mészkő természetességéből adódóan a természetes szépséget képviseli, kültéri és beltéri burkolatként is tökéletes választás, padló vagy falburkolásra is alkalmas. Egy harmonikus homlokzat kitüntetett fontosságú, az első benyomás, ami tükrözi a tulajdonos stílusát, ízlését és státuszát. Egy olyan időtálló anyag, aminek a felhasználása nem ismer sem szabályokat, sem megkötéseket.

Kapcsolódó termék

Mészkő burkolóanyagok

Nézzük meg, hogy mit is takar a sokat hallott kifejezés, a “travertin”, amivel biztosan találkozott amikor gres vagy kőlapokat nézegetett a tervezett lakásfelújításhoz.

Kapcsolódó információk

Travertin

Termékeink között szereplő mészkőről már írtunk, de most nézzük meg pontosan hogy mi is az a travertin?

Legújabb cikkeink

Mi is az a gránit?

Mire is alkalmazható a gránit, padló- vagy falburkolatként, beltérben vagy kültéri burkolatként? Egyáltalán miért is

Mi is az a márvány?

Mire is alkalmazható a márvány, padló- vagy falburkolatként, beltérben vagy kültéri burkolatként? Egyáltalán miért is