Mi is az a gránit?

A természetes kőburkolatok választása is maga egy kérdés, hiszen nehéz elképzelni fogyasztói szemmel, mitől is természetes egy kő. Igyekszünk megválaszolni, hogy mi is az a gránit?

Mi is az a gránit? Mire használható?

Mire is alkalmazható a gránit, padló- vagy falburkolatként, beltérben vagy kültéri burkolatként? Egyáltalán miért is válasszanak természetes követ a burkolatokhoz? Ezek azok a kérdések, amik felmerülnek a természetes kőburkolatokat nézegetve.

Lássuk a válaszokat…

Magának a gránit kialakulásának és a fogalmának nagyon pontos levezetése a wikipédián összekattintgatható, de lássuk azokat, amik nekünk fontosak lehetnek.

A gránit a kontinensek felépítésében legelterjedtebb mélységi magmás, kristályos – szemcsés felépítésű kőzet. Keletkezésére visszavezethető az olvadt magma lehülésének kikristályosodott anyaga, ami tulajdonképpen a kőzetekben előforduló ásványok összetétele (szilícium, aluminium, nátrium, magnézium…), amik szilikátásványokká alakulnak. Jellemzően a kontinensek összeütközésével keletkeztek, a lehülésük a kristályosodás alapja. Mivel a lehűlési folyamat lassú, így a kristályok növekedésére hosszú idő biztosított.

Használata régen …

Az ókori idők óta használják templomok és paloták építésére, díszítésére. Egyiptom Asszuán vidékén bányászták azt a vöröses szürke gránitot, amelyet piramisok, szfinxek, obeliszkek építéséhez használtak fel. És ennek a lenyomatát csodáljuk műemlékként és bár biztosan sosem gondolunk ebbe bele, de napi rohanásunk közben ezernyi gránit burkolattal, látványossággal találkozhatunk. A későbbi évszázadok során Európába került két híres obeliszk (Párizs: Concodre tér; Róma: Szent Péter tér) szintén egyiptomi gránitból készült.

Belegondolt már abba, hogy az egyiptomi Szfinksz ugyanabból az anyagból készült, mint a Margit híd hídfője?

Használata most …

A gránit természetességéből adódóan a használata a természetes szépséget képviseli, kültéri és beltéri burkolatként is tökéletes választás, padló vagy falburkolásra is alkalmas. Egy harmonikus homlokzat kitüntetett fontosságú, az első benyomás, ami tükrözi a tulajdonos stílusát, ízlését és státuszát. Egy olyan időtálló anyag, aminek a felhasználása nem ismer sem szabályokat, sem megkötéseket.

Nagy szilárdsága, változatos színvilága, tartóssága és nagy tömbökben való bányászása miatt építészeti felhasználása változatos: alkalmas járólapnak, konyhapultnak, szegélykőnek, lábazat vagy homlokzat építéséhez, de zúzott kőként út és vasútépítéshez is. Budapesten köztéri szobrok talapzataként, hídpillérként, díszítőkőként régóta használt.

Megjelenése során sokszor összekeverik a márvánnyal, de a gránit időtállósága és masszív szerkezete biztosítja, hogy a kopásoknak, hőnek, karcolásoknak és a tisztítószereknek is ellenáll, így konyhapultok kialakításához is tökéletes választás. Ezek a tulajdonságainak köszönhetően napjaink egyik legjobb konyhai burkolat alapanyaga.

Az eleganciája lenyűgöző, bár jellemzően csak bizonyos színekben érhető el, de természetessége miatt bármilyen stílusba jól illeszkedik.

Kapcsolódó termék

Gránit

Nagy szilárdsága, változatos színvilága, tartóssága és nagy tömbökben való bányászása miatt építészeti felhasználása változatos: alkalmas járólapnak, szegélykőnek, lábazat vagy homlokzat építéséhez, de zúzott kőként út és vasútépítéshez is.

Legújabb cikkeink

Mi is az a márvány?

Mire is alkalmazható a márvány padló vagy falburkolatként beltérben vagy kültéri burkolatként Egyáltalán miért is

Mi is az a mészkő?

Mire is alkalmazható a mészkő padló vagy falburkolatként beltérben vagy kültéri burkolatként Egyáltalán miért is